FED Ocak 2022 Açıklaması

FED Ocak 2022 Açıklaması

Federal Rezerv Bilançosunun Boyutunun Azaltılmasına İlişkin Esaslar

Federal Açık Piyasa Komitesi, şu anda Federal Rezerv bilançosunun boyutunu önemli ölçüde azaltmaya yönelik yapılan yaklaşımlar hakkında bilgi vermenin uygun olduğu konusunda anlaştı. Tüm katılımcılar aşağıdaki unsurlar üzerinde anlaşmaya vardı:

  • Komite, federal fon oranı için hedef aralıktaki değişiklikleri, para politikasının durumunu ayarlamanın birincil yolu olarak görmektedir.
  • Komite, maksimum oranda istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini desteklemek adına Federal Rezerv bilançosunun boyutunu azaltmanın ne zaman başlayacağını ve ne hızda gerçekleşeceğini belirleyecektir. Komite, Federal Fon oranı için hedef aralığın artırılma süreci başladıktan sonra Federal Rezerv bilançosunun boyutunun azaltılmaya başlanmasını bekliyor.
  • Komite, öncelikle Sistem Açık Piyasa Hesabı'nda (SOMA) tutulan menkul kıymetlerden tahsil edilen anapara ödemelerinin yeniden yatırılan tutarlarını ayarlayarak öngörülebilir bir şekilde Federal Rezerv'in menkul kıymet varlıklarını zaman içerisinde azaltmayı amaçlamaktadır.
  • Komite zamanla, geniş rezerv rejiminde para politikasını verimli bir şekilde uygulamak için gereken miktarlarda menkul kıymetleri korumayı amaçlamaktadır.
  • Komite uzun vadede öncelikle Hazine menkul kıymetlerini SOMA'da tutmayı ve böylece Federal Rezerv varlıklarının ekonomi sektörleri arasında kredi tahsisi üzerindeki etkisini en aza indirmeyi amaçlamaktadır.
  • Komite, ekonomik ve finansal gelişmeler ışığında bilançonun boyutunu küçültme yaklaşımının ayrıntıları üzerinde konuşmaya hazırdır.

Kaynak: FED Resmi Websitesi

Federal Rezerv FOMC Bildirisi Yayınladı

İktisadi faaliyet ve istihdam göstergeleri güçlenmeye devam etmektedir. Pandemiden olumsuz etkilenen sektörler son aylarda iyileşme göstermiş olmalarına rağmen son zamanlarda yaşanan COVID-19 vakalarındaki keskin artıştan dolayı bazı sektörler yeniden olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. Son aylardaki kazançları oldukça iyiydi ve işsizlik oranı da önemli ölçüde azalmıştı. Pandemi ve ekonominin yeniden canlanmasından kaynaklı arz ve talep dengesizlikleri, yüksek enflasyon seviyelerine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Genel finansal koşullar, kısmen ekonomiye, ABD halkına ve işletmelere kredi akışını desteklemeye yönelik politika önlemlerini yansıtarak uzlaşmacı olmaya devam ediyor.

Ekonominin gidişatı hala pandeminin seyrine bağlı bir şekilde ilerlemektedir. Aşılamadaki ilerleme ve tedarik kısıtlamalarının hafifletilmesi ekonomik faaliyet ve istihdamda devam eden kazanımların yanı sıra enflasyondaki düşüşü de desteklemesi bekleniyor. Virüsün yeni varyantları da dahil olmak üzere ekonomik alana yönelik riskler devam etmektedir.

Komite, uzun vadede %2 oranında maksimum istihdam ve enflasyon elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu hedeflerin desteklenmesi için Komite, federal fon oranı hedef aralığını yüzde 0 ila 1/4 arasında tutmaya karar verdi. Komite, %2'nin oldukça üzerinde bir enflasyon ve güçlü bir işgücü piyasası ile federal fon oranı için hedeflenen aralığı yükseltmenin yakında uygun olacağını düşünüyor. Komite, net varlık alımlarının aylık hızını azaltmaya devam etme kararı alarak bunu mart ayının başında sona erdirmeyi düşünüyor. Şubat ayından itibaren Komite, Hazine menkul kıymetlerini ayda en az 20 milyar dolar ve ajans ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini ise ayda en az 10 milyar dolar artıracağını bildirdi. Federal Rezerv’in devam eden menkul kıymet alımları ve holdingleri, piyasanın sorunsuz işleyişini ve uzlaşmacı finansal koşulları teşvik etmeye devam edecek ve böylece halka ve işletmelere yönelik kredi akışını destekleyecektir.

Komite, para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken, gelen bilgilerin ekonomik görünümü üzerindeki etkilerini takip etmeye devam edecektir. Komite, hedeflerine ulaşma yolunda karşılarına çıkabilecek riskler karşısında, para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır durumda olacaktır.

Para politikası eylemi için yapılan oylama sonucunda Jerome H. Powell başkan; John C. Williams başkan yardımcısı; Michelle W. Bowman, Lael Brainard, James Bullard, Esther L. George, Patrick Harker, Loretta J. Mester ve Christopher J. Waller. Patrick Harker ise yedek üye olarak seçilmiştir.

Kaynak: FED Resmi Websitesi

Benzer Haberler
Abone Ol

Haberlerimizden anında haberdar olmak için abone ol!

Uyarı! Sitemizdeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Makelelerde ve haberlerde bahsedilen hiçbir şey, herhangi bir kripto varlığı satın almak ve satmak için herhangi bir türde talep, tavsiye, teklif veya onay teşkil etmez. Herhangi bir finansal piyasada alım satım yapmak risk içerir ve fon kaybına neden olabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.